Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

Kaiserschmarrn

kaiserschmarn04

Op Onze tijdlijn van Facebook zagen We een foto met recept voorbij komen van veganistische, suiker- én glutenvrije Kaiserschmarrn. Dat zag er ontzettend lekker uit; het water liep Ons reeds in de Koninklijke mond. Ja, ook bij het lezen van het veganistische, suiker- én glutenvrij recept.
Echter zijn Wij vandaag ter Huize van Onze Prins-op-het-Witte-Paard en We zullen moeten roeien met de riemen die zich hier bevinden. In deze Huize vinden We geen amandelmeel, rijstemeel en/of amandelmelk. Kokosolie dan weer wel, maar dat heeft te maken met de lichaamsscrub die de Prins er -inmiddels zelf dus- mee maakt.

Fortuinlijk voor Ons verdragen We gluten prima, zijn We geen veganist en zijn We niet anti-suiker*, dus zijn We op zoek gegaan naar een wat traditionelere variant.
Uiteindelijk hebben Wij Ons laten ínspireren door dit recept op allrecipes.nl en Ons laten dícteren door de inhoud van de koelkast van de Prins.

 

“Het duurt even maar dan heb je ook wat”
We vonden het relatief veel werk -voor een pannenkoek- maar dat kwam mede door de afwezigheid van een goede beslagkom. De glazen beslagkom van de Prins is namelijk enige weken geleden gesneuveld in de strijd tegen een hardnekkige vijand, t.w. Zwaartekracht.

We zullen U besparen in welke staat de keuken van de Prins zich bevond na het mixen van het beslag in een veel te wijde en lage schaal, maar U kan Zich er wellicht een beeld bij vormen.
Rondkijkend naar materialen waarmee We ‘de slag om de Pannenkoek zouden kunnen winnen’, vonden We een af te sluiten, hoge voorraadbus en een smalle, hoge glazen vaas (goed schoongemaakt). Zij boden soelaas en een samenhangend beslag was het resultaat.

Pannenkoeken bakken is op zich geen lastig werk. Alleen lukt het Ons de laatste tijd niet meer om een pannenkoek goed omgedraaid te krijgen. D.w.z. de pannenkoek klapt tegenwoordig vaak dubbel, of We nou proberen te flippen in de lucht of gebruik maken van een bord.
Het mooie is dat dat bij Kaiserschmarrn dus he-le-maal niets uitmaakt, omdat de pannenkoeken toch in stukjes gescheurd moeten worden. Komt dat even mooi uit!

 

Lucky gerecht
Terwijl We zaten te smullen kwam het Ons voor dat dit waarschijnlijk ook zo’n ‘lucky’ gerecht is: een persoon van aanzien -in dit geval de Keizer- komt ergens eten, de kok denkt vertwijfeld “Ermergerd wat moet ik in hemelsnaam serveren, in heb alleen nog maar anderhalve pannenkoek van gisteren in de kast, nog wat verlept fruit op de schaal, maar misschien als ik alle restjes rum in de glazen van gisteravond bij elkaar doe…, nou…, dan…, ja, ik flans wel wat”.
We stellen Ons voor dat hij/zij de pannenkoeken in stukjes scheurt (want een stapel stukjes lijkt meer), het fruit in stukjes snijdt en besprenkeld met rum, hoppetee alles in de pan gooit (want warm zijn de meeste dingen lekkerder, zeker verlept fruit). We kunnen Ons goed voorstellen dat de Keizer het zich goed heeft laten smaken.

We kunnen Ons ook voorstellen dat in de loop van tijd het recept wat fancier wordt gemaakt, maar in de basis is het gewoon poor mans food fit for a Queen. De ingrediënten heeft nagenoeg iedereen in de kast, en het zijn nou net de ingrediënten die weinig kosten. En tóch is het om van te smullen.

Dat zijn nou nèt de gerechten die perfect geschikt zijn voor hier, dachten We toen We Ons bordje al leeg hadden… En laten We nou net eens een keer geen foto hebben genomen van Ons volle bordje… Vandaar -bij deze- Onze excuses voor de wat karige foto bovenaan dit bericht.

Hoe dan ook, Wij denken dat Kaiserschmarrn absoluut de moeite waard is om even een tijdje voor in de keuken te staan.

Dit gerecht is in twee gedeelten op te splitsen, zodat U op het gewenste moment van opeten -aanrader: zondagochtend- minder tijd kwijt bent.
Stop met bereiden na stap 10, en bewaar de pannenkoeken in de koelkast -maximaal 3 dagen vermoeden Wij- tot het moment dat U dit keizerlijke gerecht zou willen nuttigen.

 

Benodigdheden

  • 4 eieren, gesplitst
  • 50 gr suiker
  • 1 tl zout
  • 1 snufje kaneel
  • een aangebroken half liter pak ongeslagen slagroom met water aangevuld tot 500 ml  (het recept vroeg om 500 ml melk, maar dat was niet aanwezig, de aangebroken slagroom wel)
  • 150 gr witte bloem
  • 60 gr boter, voor het ‘pannenkoeken bakken’
  • 60 gr boter, voor het ‘schmarrn bakken’
  • klein handje blauwe bessen of ander fruit dat opgewarmd kan worden (appel, peer, aardbei o.i.d)
  • poedersuiker

 

Werkwijze

  1. Klop de eierdooiers, suiker, zout en kaneel met een elektrische mixer tot een lichtgele en dikke massa.
  2. Roer de waterverdunde slagroom (of melk) erdoor.
  3. Strooi de bloem er in delen door.
  4. Klop in een vetvrije en goed schone kom de eiwitten tot ze stijf zijn (de bak ondersteboven houden geeft goede indicatie van stijfheid)
  5. Vouw de stijfgeslagen eiwit door het pannenkoekbeslag (met vouwen bedoelen We dat U het er met een spatel of pannenlikker er heel voorzichtig doorheen verdeelt, zou U te hard of ruw bewegen, verdwijnt de lucht uit het mengsel).
  6. Laat een klein klontje boter smelten in een grote koekenpan op een laag vuur
  7. Giet een deel van het beslag in de pan, ongeveer 0,5 cm diep.
  8. Verwarm op een middelmatig vuur tot het deeg enigszins gerezen is en de onderkant goudbruin is (even optillen met de spatel en eronder gluren).
  9. Keer de pannenkoek om boven een tweede koekenpan (met klontje gesmolten boter) of haal de pannenkoek uit de pan, doe weer een  klontje boter in de pan, draai de pannenkoek om en bak de andere kant goudbruin.

    Tip: Indien U vanwege het keren twee koekenpannen gebruikt, giet het beslag om te beginnen dan in de kleinste pan, zodat de pannenkoek na het keren ook in de andere pan past.

    Mocht de pannenkoek nu breken, geen nood! De pannenkoeken moeten toch in stukken dus er is niets op tegen als dit al in de pan gebeurt.

  10. Verdeel de pannenkoek met twee vorken in stukken van 2×2, 2×3 of 3×3 cm (variatie maakt spannend) en leg ze weg.

    Gaat U meteen verder met stap 11, dan graag wegleggen op een voorverwarmd bord.
    Gaat U een andere keer verder met stap 11, dan kunnen de stukjes pannenkoeken in een bewaarbakje.

    Doe hetzelfde met de rest van het beslag.

  11. Doe een flinke klont boter in de pan, en bak alle stukjes pannenkoek nogmaals in de hete boter, hussel een paar keer.
  12. Nu het fruit er nog even bij zodat dat ook licht warm wordt. Nog een keer husselen zodat alle boter verdeelt is.
  13. Maak op een bord mooie stapeltjes van de schmarrn en het fruit en bestrooi met poedersuiker.

Op tafel nog wat poedersuiker voor de zoetekauw.
Het lijkt Ons dat dit gerecht na een avondmaaltijd ook prima als dessert kan dienen. Bijv. met een bolletje (vruchten)ijs en een warme choco-rum-koffie. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat lijkt U lekker om hierbij te serveren?

 

kaiserschmarn03

De Prins-op-het-Witte-Paard had gelukkig nog een beetje op Zijn bord liggen

 

* Wij zijn eerder anti-pakjes-en-zakjes. Pakjes en zakjes als in ‘Mix voor Macaroni saus’ of ‘alleen water toevoegen’ bakmixen. Die gebruiken Wij niet.
Daarom, en omdat We eigenlijk ook geen koekjes e.d. uit de supermarkt eten, vinden Wij dat We relatief weinig suiker binnenkrijgen waarmee We het suiker gebruik in een gerecht als deze rechtvaardigen voor Onszelf.

Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: