Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

Granola oftewel krokante muesli

Al tijden maken Wij Onze eigen ontbijt granola. Simpelweg omdat Ons dat gezonder lijkt dan wat dan ook dat uit een pak komt.

Regelmatig zochten Wij op internet naar lekkere recepten. Vaak stond er dan één ingrediënt tussen wat We speciaal moesten aanschaffen. Dat maakte zo’n recept best prijzig.
Het recept hieronder onderscheidt zich van andere recepten omdat het op basis van verhoudingen is.

Op deze manier kan U het zo duur of goedkoop maken als U wil én de restjes in Uw voorraadkast opmaken. Zo hadden Wij ooit eens kasha gekocht, maar weten niet wat ermee te doen, dus bij iedere batch gaat een schepje kasha.

 

Verhoudingen

  • 4 delen graanvlokken
  • 2 delen vulling, bestaande uit 1 deel noten/zaden en 1 deel gedroogd fruit
  • 1 deel coating, bestaande uit 1/2 deel vet en 1/2 deel zoetstof

 

Benodigdheden

suggesties voor de graanvlokken: havervlokken, gerstvlokken, roggevlokken, maisvlokken, tarwevlokken, boekweitvlokken, rijstvlokken in willekeurige samenstelling.

suggesties voor de vulling: noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten), zaden (pompoenzaden, zonnebloem pitten, sesam, lijnzaad), rozijnen, bananenchips, gedroogde abrikozen, cranberries, dadels, vijgen, kokosrasp

suggesties voor het vet: boter of kokosvet (of een mix hiervan)
suggesties voor de zoetstof: honing, rijstsiroop, suiker, moutsiroop (of een mix hiervan)

 

Werkwijze

  1. Verwarm uw oven voor op 180°C
  2. In een pannetje de halve delen voor de coating langzaam opwarmen tot het belletjes begint te krijgen
  3. In een beslagkom de 4 delen graanvlokken en het deel noten/zaden doen (het gedroogde fruit wordt niet meegebakken)
  4. Roer de coating door de graanvlokken en noten/zaden
  5. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat
  6. Spreid het mengsel uit op de bakplaat en doe deze in het midden van de oven
  7. De totale baktijd is ongeveer 30 minuten, maar (!) stel je timer in op 10 minuten
  8. Na die 10 minuten even de bakplaat uit de oven en het mengsel omscheppen; op deze manier wordt alles gelijkmatig gebruind
  9. Terug in de oven en de timer weer op 10 minuten zetten
  10. Weer omscheppen en bepalen of de volgende 10 minuten (helemaal) nodig zijn. Ons is het opgevallen dat als We voornamelijk zaden hebben gebruikt er minder tijd nodig is dan wanneer er voornamelijk noten in de batch zitten
  11. Als U tevreden bent over de kleur of als de 30 minuten voorbij zijn, het mengsel terug in de beslagkom doen en op dit moment pas het gedroogde fruit erdoor roeren
  12. Iets laten afkoelen en in een grote luchtdicht afsluitbare pot doen

20150122_143617

Onze favoriete samenstelling:

Haver- en boekweitvlokken, hazelnoot, walnoot, amandel, paranoot, bananenchips, kokosvet, honing en 1 tl rietsuikermelasse, cranberries in pure chocola en een beetje kokosrasp

 

De samenstelling voor de kroonprins met pinda en hazelnoten allergie:

Haver- en boekweitvlokken, amandel (gek genoeg ‘reageert’ hij hier niet op), pompoen- en zonnebloempitten, bananenchips, en rozijnen

 

20140318_093127

Wij eten Onze granola het liefst met volle yoghurt, een beetje honing, veel kaneel en blauwe bessen en -als de prijs gunstig is- met frambozen. Erbij een glas zelf geperste sinaasappelsap en een kop koffie; een superstart van de dag!

 

Een pot homemade granola is ook zeer geschikt om cadeau te doen. Met een handgeschreven labeltje en een mooi lintje is dit erg leuk en persoonlijk geschenk. Leuk om cadeau te krijgen!


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: