Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

groenten groeien door

10 x groente die je na gebruik verder laat groeien

Grote kans dat je de restjes van deze tien groentes (oké, waaronder één stuk fruit) uit de supermarkt meestal weggooit. Zonde, want van die restjes kun je zelf gemakkelijk nieuwe groentes kweken! Een leuk project met de kinderen en meer biologisch verantwoord kan bijna niet. Het enige wat je nodig hebt is grond, water en een beetje aandacht. Superbudget dus!

 

 
Bosui smaakt heerlijk door zomerse salades, maar jammer genoeg beland een groot deel van het (te grote) voorgepakte bosje vaak in de prullenbak. Zonde, want bosui is toch best prijzig. Bepaal voortaan je eigen hoeveelheid en bewaar de volgende keer de uiteinden. Leg deze onder een laagje water in een pot en zet die vervolgens in de zon. Binnen een paar dagen begint er nieuwe ui te groeien. Ververs eens in de week het water en je hoeft nooit meer de supermarkt in voor bosui.

Culy’s Liselotte doet het voor:

 

Bekijk hier alle tips & tricks van Culy >

 

8.

9.

10.

Like Famme op Facebook voor nog veel meer van dit soort bijzondere, ontroerende of leuke verhalen.

 

 


 

Recycle groenten voor een nieuwe plant: wat mij betreft is dit de meest eenvoudige manier van groenten kweken in pot of volle grond. Bij veel groenten is het namelijk zo dat je het onderste stronkje (welke je normaal weggooit) opnieuw kan planten. Er groeit dan heel wonderlijk een nieuwe plant uit. Die je gewoon weer kan opeten! Ik las het in een oude Groei&Bloei (maart 2011) in een artikel van Peter Bauwens.

Zelf heb ik het ‘recyclen’ met een prei uitgeprobeerd. Meestal gebruik je met het koken niet het onderste stronkje. In plaats van deze weg te gooien kan je deze planten om er een nieuw preiplantje uit te laten groeien. Op de foto zie je het resultaat na 1 week:prei-groeit-door
Bij het kopen van de prei heb ik er wel op gelet of er nog wat (minuscule) worteltjes aanzaten.

Welke groenten kun je gebruiken?
– het onderste stronkje met nog een paar blaadjes in het hard van sla of andijvie
– de harde onderkant met worteltjes van de prei
– het bovenste deel van de rode biet waar de bladeren uit de knol te voorschijn komen
– het binnenste witte harde hart van de witte kool
– het onderste stronkje met wortels van de boerenkool, snijbiet en knolvenkel

Hoe ga je te werk?
Zoek wat potten of bakjes om de groenten in te planten. Als je gebruikt verpakkingsmateriaal neemt, ben je helemaal aan het ‘recyclen’! Een paar (bijv. 5) cm groot of diep is al voldoende. Vul de potjes of bakjes met potgrond (of vocht vasthoudende aarde) en plant ongeveer de helft ondergronds. Druk de aarde goed aan, geef alles grondig water en zet de verzameling op een lichte plaats binnen of buiten. Vaak zie je al na een week resultaat! Er wordt gezegd dat je dit daarna nog één keer kan herhalen.
Uiteraard kan je dit systeem ook toepassen in de groentetuin. Je oogst de groenten dan niet met wortel en al, maar snijdt ze een stukje boven de grond af.

welke-groente-groeien-door

Waarom gaat de groente weer groeien?
Dat de plant weer uit kan groeien heeft te maken met het plantenhormoon auxine. Dit stofje wordt aangemaakt in de jonge hoogste delen van planten en wordt van daaruit naar beneden gestuurd. De auxine hoopt zich op in het laagste gedeelte van de plant. Auxine is bij tuincentra gewoon te koop als ‘stekpoeder’. In wezen zijn we met het ‘recyclen’ ook stekjes aan het maken van de groenten. Maar mijn preitje deed het prima zonder deze ‘doping’.

 

koriander mét worteltjes


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: