Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

Rundertagine met warme wortelsalade

20150205_182000

Er zijn van die periodes die zo druk zijn dat de organisatie van het weekmenu er bij in schiet. En dat is op zich niet zo slim, want zonder organisatie gaan Wij lukraak boodschappen halen met als gevolg dat We in Onze ogen te veel uitgeven. Gisteren was zo’n drukke dag dat We vrij laat realiseerden dat we geen boodschappen gedaan hadden.
Daarbij waren we al een paar keer nat en koud geregend en hadden ab-so-luut geen zin alsnog richting supermarkt te gaan. Op zo’n moment zijn We blij dat We in ieder geval een basisvoorraad hebben waar We alle kanten mee op kunnen. We vonden: een paar winterwortelen, een bakje houmous en een pakje gerookte tofu. Deze combinatie bracht Ons in een Marokkaanse bui, en -hoera!- We hadden ook nog een pak parel couscous staan.

Wij zijn dol op de Marokkaanse keuken vooral door de eenvoud en puurheid van de gerechten. Daarbij zorgen de gebruikte kruiden voor een warm gevoel van binnen. En dat is best prettig op gure dagen.

 

Dát was gisteren.

Vandaag hadden We meer tijd om te kokkerellen en wilden We het wortelsalade recept wat verfijnen. Bovendien is het suddervlees deze week in de aanbieding dus bij uitstek het moment voor een Rundertagine.

 

Benodigheden

Rundertagine

  • 500 gr runder riblappen
  • 1 blik tomaten blokjes
  • 10 gedroogde pruimen
  • 5 tenen knoflook (heel)
  • 1 kaneelstokje of 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl komijn
  • 2 tl paprikapoeder (of piment/chili poeder als U van pittig houdt)
  • 2 tl korianderpoeder (wordt ook verkocht onder de naam ketoembar)
  • 2 tl kurkuma (voor t mooie warme kleurtje dat het gerecht ervan krijgt, ook te koop onder de naam geelwortelpoeder)
  • 1 el honing
  • olijfolie

Warme wortelsalade

  • 500 gr (winter) wortelen
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 el (witte) balsamico azijn
  • 2 el olijfolie (liefst van koude persing, ‘extra vierge’ genaamd)
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 el honing
  • 1 tl (himalaya) zout*
  • verse koriander (optioneel want best prijzig en zonder is t ook lekker)

 

Werkwijze

Rundertagine

  1. Snijdt de riblappen in stukken van ongeveer 2 x 2 cm.
  2. Verhit de olie in een braadpan.
  3. Bak de knoflook kort aan, voeg de specerijen toe. (Nu al? Ja nu al)
  4. Voeg het vlees toe.
  5. Als alle vlees stukken enigszins aangebraden zijn kunnen de tomaten blokjes, de pruimen en de honing erbij.
  6. Laat minimal 2 uur sudderen.
  7. Voor het opdienen de knoflooktenen eruit vissen en even fijnprakken met een vork op een harde ondergrond, bijv een bord. Wel weer terug doen en doorroeren.
  8. En in het geval van pitten in de pruimen ook even de pruimen ontpitten, is wel zo attent.

Warme wortelsalade

  1. Snijdt de wortelen in plakjes van ongeveer 1 cm.
  2. Kook de wortel stukken in ongeveer 10 minuten gaar.
  3. Maak ondertussen de vinaigrette:
  4. Doe de overige ingredienten in een kommetje en klop het m.b.v. een vork of garde tot een gelijkmatig mengsel.
  5. Giet de wortel stukken af en doe ze in een kom.
  6. Schep de vinaigrette erdoor en laat het onder een deksel intrekken, minimaal een kwartier.

 

Zoals in de inleiding gezegd is dit erg lekker met parel couscous waar een beetje boter doorheen geroerd is.

De salade is een dag later ook prima koud te eten.

 

Wij hebben gisteren een interessante pagina over zout gelezen en hebben geleerd dat het ene zout het andere niet is. Dat het geraffineerde keukenzout zoals We dat van oudsher kennen erg ‘arm’ is van samenstelling en beter vervangen kan worden met mineraalrijk zout. En dáár blijken werken honderden soorten van te zijn. In Amsterdam zit zelfs een zoutwinkel en die verkopen o.a. zwart zout uit Hawaii. Binnenkort maar eens de tram naar de stad pakken want dát moeten We hebben natuurlijk :D


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: