Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

Rijst cupcakes

met kaneel & anijs

left-over-rijst-cupcakesA-08

We schieten regelmatig uit met de rijst en zitten na afloop van de maaltijd regelmatig met een pan overgebleven rijst. Soms zoveel rijst dat het Ons uitdaagt, lijkt te zeggen “Jaja, we zijn met veel, met goed fatsoen kan U ons niet weggooien”.
We bewaren het netjes, maar weten nooit zo goed wat ermee aan te vangen. Met als gevolg dat het op gegeven moment alsnog weggegooid móet worden (anders loopt het zelf weg).

Op een dag dachten We bij Onszelf: “dat moet toch door het cakebeslag kunnen?”
Het Kroonkroost krijgt namelijk iedere dag (naast fruit) een koek of cake-achtige pauzehap mee voor school en het leek Ons wel handig om het beslag simpelweg te kunnen ‘aanlengen’ met rijst om zo met nagenoeg dezelfde hoeveel moeite, meer cakejes te hebben.
Het resultaat van de eerste poging werd door de kinderen enthousiast ontvangen. Zelf vonden We de smaak wel lekker maar de textuur niet. We hadden namelijk de rijstkorrels heel gelaten en dat waren harde stukjes in de cupcakes geworden.

Voor de tweede poging (een chocolade variant) hebben We de rijst eerst door de keukenmachine gehaald tot het een gladde brij was.
Resultaat: een lekkere smaak (tja, het is chocola…) én een prettige structuur. Het blijft wel iets krokants houden aan de buitenkant. Moeilijk te vergelijken met iets.

Toen deze 12 cakejes dreigden op te raken vroegen de kinderen zelf om een nieuwe batch. Graag in de eerste smaak (“en de volgende graag weer in chocolade smaak, Mam. Om en om”).

left-over-rijst-cupcakesA-06

Lekker samen de beslagkom uitlikken

Nou hebben We de eerste smaak ietsje aangepast omdat we anijszaad in Onze bak-doos vonden. Eén hap van deze kaneel/anijs cupcake bracht Ons terug naar Onze jeugd en de speciale tripjes naar bakker Bril in Voorst –een begrip in de regio tussen Apeldoorn en Zutphen-. Begrijpen doen We het niet helemaal maar het was alsof We bakker Brils speculaas aan het eten waren. Yummy!

Maar, genoeg geschreven, de hoogste tijd om U het recept te geven.

 

Benodigdheden

  • 250 gram gekookte rijst ‘gepureerd’ in een keukenmachine of blender
  • 250 gram (zelfrijzende) bloem
  • 3 tl bakpoeder (optioneel)
  • 200 gram kokosvet (of boter als U dat liever eet)
  • 200 gram (liefst ongeraffineerde) suiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanille suiker
  • 4 tl kaneel
  • 1 el anijszaadjes
  • een snufje zout

 

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C .
  2. Klop met een mixer het kokosvet en en de suiker tot een romige massa.
  3. Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
  4. Zeef de bloem boven het vet/suiker mengsel en mix goed door.
  5. Voeg dan de ‘gepureerde’ rijst, de vanille suiker, het kaneel en de anijszaadjes toe. Nog eenmaal goed door mixen.
  6. Met behulp van een lepel en een pannenlikker de gaten van een muffinvorm. Ieder holletje ongeveer voor 2/3 vullen.
  7. Zet de muffinvorm in de oven. Na ongeveer een half uur zijn ze klaar. U kunt dit checken met een houten prikker. Prik ermee in een cakeje en als de prikker er ‘schoon’ uitkomt zijn de cakejes klaar.
  8. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar in een goed afgesloten trommel.

 

De specerijen zijn geen wet van Meden en Perzen, experimenteer gerust.
En als U dat doet, laat U dan een reactie achter. Wij zijn benieuwd naar Uw resultaten!


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: