Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

No-Bake noten-chocolade-haver-reep

foobars

Wij volgen graag andere blogs. Ook blogs die voornamelijk een ander onderwerp hebben. Zoals het blog van Chickfietst.
Een leuk blog van een Chick-met-een-missie, een blog dat Wij volgen omdat Wij ook graag fietsen. Wij vinden dat Chickfietst goed bezig is en dragen haar doel -geld inzamelen voor KiKa- een warm hart toe. Daarnaast schrijft ze gewoon leuk en herkenbaar.
Nu heeft Chickfietst een winactie waarin ze vraagt om een recept voor een sportreep. De prijs: het kookboek, de Culinaire Tour, van wielerchefkok Ben van Beurten lijkt Ons leuk om te hebben, maar Wij voelden ons vooral uitgedaagd om een goede én lekkere sportreep te bedenken.

 

Tijdens het sporten verliest men zouten en mineralen via transpiratie en scheuren de eiwitverbindingen in de spieren zodat de ruimte tussen de scheurtjes opgevuld kan worden met nieuwe eiwitten (uit voeding). Hierdoor worden Uw spieren dus groter en sterker.

Na het sporten is het van belang om gezonde koolhydraten, eiwitten, magnesium, calcium en ijzer aan te vullen. Alle ingrediënten -noten, banaan, havervlokken, kokosvet, cacao, honing en mineraalrijk zout- van deze No-Bake noten-chocolade-haver-reep zijn erop gericht om dat te doen.

 

Noten

Noten leveren waardevolle energie en eiwitten.

per 100gr eiwit magnesium calcium ijzer
pinda 26,0gr 210,0mg 60,0mg 2,1mg
cashew 18,5gr 140,0mg 31,0mg 2,8mg
hazelnoten 14,2gr 150,0mg 220,0mg 3,8mg
paranoten 14,0gr 410,0mg 130,0mg 3,4mg

bron: www.voedingswaardetabel.nl

Gebrand of ongebrand is aan U. Ongebrande noten zijn iets gezonder, gebrande noten hebben een meer uitgesproken smaak. Pinda of paranoot is een logische keuze (zie bovenstaande tabel), maar het kan net zo goed cashew, macademia of een notenmix zijn. Bij gebruik van alleen walnoot of pecannoot wordt de reep vrij bitter. U zou bij die twee noten kunnen overwegen een eetlepel extra honing toe te voegen.

 

Banaan

Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; precies wat U nodig heeft na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt het lichaam weer bij het herstel van de spieren. En bananen bevatten veel kalium.

 

Havervlokken

Naast snelle koolhydraten heeft het lichaam ook complexe koolhydraten nodig. Havervlokken bevatten deze complexe koolhydraten en dat zorgt voor een efficiënte energielevering doordat ze langzaam worden verteerd en zodoende geleidelijk aan worden opgenomen in de bloedbaan. Haver bevat silicium, magnesium, ijzer en de vitamines B1, B2, B6 & B12, E en K.

 

Kokosvet

Vitaminen en mineralen worden beter opgenomen begeleid door vet. Kokosvet is een verzadigd vet en bevat laurinezuur. Dat laatste is aanleiding voor wat controverse over de gezondheidsfactor van kokosvet. Laurinezuur zou het vetzuur zijn dat het cholesterolgehalte het sterkst doet stijgen. Dat is voor het Voedingscentrum een reden om (overmatig) gebruik af te raden. Maar eerlijk gezegd kunnen Wij een instantie die het gebruik van o.a. aspartaam als veilig beschouwd niet serieus nemen. Op wikipedia is te lezen dat laurinezuur het gunstigste effect op de verhouding cholesterol:HDL heeft. En dat zou belangrijker zijn dan het totaalcholesterolgehalte of het LDL-cholesterolgehalte.
Daarnaast komt laurinezuur van nature voor in moedermelk. Tijdens de jonge jaren van het Kroonkroost waren Wij overtuigd lid van de ‘borstvoedingsmaffia’ en zijn Wij van mening dat iets dat in moedermelk zit per definitie niet slecht kan zijn.

De term kokosolie wordt ook vaak gebruikt. Feitelijk gaat het dan om hetzelfde als kokosvet. In de landen waar kokosbomen groeien is het vet vloeibaar en wordt het kokosolie genoemd. Bij ons in Nederland is het het grootste gedeelte van het jaar te koud voor de kokosolie om vloeibaar te worden. Vandaar dat er dan over kokosvet gesproken wordt.

 

Cacao

Cacao bevat veel mineralen zoals magnesium, mangaan, ijzer en koper. In cacao zitten ook verschillende psychoactieve stoffen, zoals theobromine, anandamine (een marihuana-achtige stof), een amfetamine-achtige stofje en cafeïne. Maar deze stofjes zitten in minimale hoeveelheden in de cacao én de hoeveelheid cacao in dit recept is dusdanig laag dat U daar (helaas) geen effect van kan verwachten.

 

Honing

Honing houdt de glycogeen voorraad in de spieren langer op peil en verkort daardoor de herstelperiode na het sporten. Het reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de ideale balans van fructose en glucose in honing. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker, en een goed merk honing heeft een lage waarde op de Glycemische Index, zodat Uw bloedsuikerspiegel er niet van piekt.

Indien U veganistisch bent is het goed om te weten dat dadels ook een goede invloed hebben op de glycogeen voorraad. U zou een aantal dadels kunnen pureren met wat water en een eetlepel honing kunnen vervangen met een eetlepel dadel-water mengsel.

 

Mineraalrijk zout

Keukenzout is arm aan mineralen en bestaat alleen uit natriumchloride. In grijs zeezout of himalaya zout zijn de mineralen niet uitgeraffineerd en zijn daardoor een waardevolle toevoeging. Indien U alleen keukenzout in huis heeft, kan U die net zo goed achterwege laten. Om die reden kiezen We ook voor ongezouten noten en voegen We het mineraalrijke zout toe.

 

foobar-02chocolademix
Alle benodigdheden voor de chocolade-haver-laag lekker makkelijk tegelijk in de kom. Gemak dient de mens!

 

Het zout versus zoet gehalte
De Kroonprins en Wij vinden deze verhouding erg lekker. Maar Wij houden dan ook van de caramel/zeezout chocolade van Tony Chocolony. Wij zijn niet zo van het zoete en na het sporten vinden Wij iets zout-zoetigs fijner dan een zoete sportbar.

De Kroonprinses en de Prins-op-het-witte-paard hadden de verhoudingen liever anders gezien, namelijk de helft aan zout en het dubbele aan zoet. Hieronder de zoutere, minder zoete versie.

 

foobar-01benodigdheden

 

Benodigheden

chocolade-haver-laag

 • 1 rijpe banaan (houd een tweede achter de hand)
 • 100 gram havervlokken
 • tussen de 40 en 80 gram cacao poeder, die ouderwetse bittere of ‘raw’ cacao poeder
 • 2 el kokosvet
 • 1 el honing (zie ‘zout vs zoet gehalte’ hierboven)
 • 1 tl grof mineraalrijk zout

noten-laag

 • 170 gram ongezouten cashewnoten, mag een mix zijn, mag gebrand zijn
 • 2 el kokosvet
 • 1 el honing (zie ‘zout vs zoet gehalte’ hierboven)
 • 1 tl mineraalrijk zout

 

Werkwijze

 1. Doe de benodigdheden voor de chocolade-haver laag in een kom.
 2. Meng deze met behulp van een keukenmixer tot een samenhangend geheel.
 3. Bekleed een cakevorm met bakpapier en verdeel de chocolade-haver mix over de bodem.
 4. Duw aan met de bolle kant van een lepel en zet weg in de koelkast. Als U de lepel tussendoor onder de warme kraan houdt, kunt U het mengsel makkelijker aandrukken.
 5. Doe de benodigdheden voor de noten laag in een keukenmachine of blender.
 6. Laat de keukenmachine het werk doen tot het een samenhangend geheel is.
 7. Haal het cakeblik uit de koelkast en verdeel het noten mengsel over de chocolade-haver laag.
 8. Druk aan met de bolle kant van een lepel.
 9. Dek het cakeblik af met plastic folie en zet het voor een half uur in de vriezer of een nacht in de koelkast.
 10. Haal de twee kleurige plak uit het cakeblik en snijd het met een warm en vochtig mes in smalle repen.

U kunt de No-Bake noten-chocolade-haver-repen in een afgesloten trommel vijf dagen in de koelkast bewaren (als ze het zo lang volhouden tenminste).
Eventueel kunt u iedere reep omwikkelen met bakpapier en dichtplakken met een stukje washi-tape of plakband.

foobar-03chocoladedeel
Mengen met de mixer tot het een samenhangende ‘bal’ wordt. De ‘bal’ geheel -zoals op de foto- in het cakeblik leggen is NIET de handigste manier. Als U het enigszins verkruimeld over het cakeblik verdeeld is het aandrukken meteen een stuk makkelijker.

 

foobar-04notenmix
De benodigdheden voor de noten-laag. Het witte op een knoflookteen lijkende is het kokosvet. Leuk om de smeuige notenpasta te zien ontstaan (terwijl de keukenmachine het werk voor U doet). Op deze manier zou U met pinda’s ook Uw eigen pinda’kaas’ kunnen maken.

 

foobar-05noten-uitstrijken
Het verdelen, aandrukken en gladstrijken van de noten-laag. Plastic folietje eroverheen en dan wachten…

 

foobar-pakken
Opletten geblazen; anders zijn de repen zo weg. Hoewel ze zijn vrij machtig, zelfs de Kroonprins kan er niet meer dan twee achter elkaar op (hij is tevens de reden dat We in verband met zijn allergieën geen pinda’s of hazelnoten gebruiken).

 

Ons is de No-Bake noten chocolade sportreep zo bevallen, dat We hem meteen in de favo’s categorie gezet hebben :D

 


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: