Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

Gnocchi di patate

Gnocchi di patate zijn  kleine platgedrukte bolletjes gemaakt van bloem, eventueel een ei en gekookte aardappels. Juist vanwege die gekookte aardappels, zijn gnocchi bij uitstek geschikt om left-over aardappels op te maken. En komt U wat aardappel te kort, is er snel wat bijgekookt.

Gnocchi worden net als pasta in gezouten water gekookt en kunnen worden gegeten met de meeste sausen die voor pasta gebruikt worden, onderaan de pagina vindt U een voorbeeld van een niet zo voor de hand liggende saus.

De gnocchi zijn vrij eenvoudig te maken en de ingrediënten heeft U heel waarschijnlijk in huis. Het enige lastige aan gnocchi is de juiste uitspraak: ‘njokki’ .

Gnocchi zijn ook erg leuk en geschikt om met kinderen te maken!

SAMSUNG SAMSUNG

SAMSUNG SAMSUNG

 

Enkele tips:

 • Een bloemige soort laat zich het best verwerken tot gnocchi. Vastkokers en jonge aardappels zijn minder geschikt -daar zijn andere verrassende recepten beter voor. In Italië wordt de rode aardappel veel gebruikt, die -en dat vinden Wij grappig- van oorsprong uit Nederland komt.
 • De verhouding meel en aardappelen dient U vrij exact aan te houden. Het meel werkt als bindmiddel; gebruikt U er te weinig van, dan lossen de gnocchi op als ze in het kokende water glijden. Al Uw moeite voor niets. Gebruikt U teveel meel dan worden de gnocchi zwaar en taai. Ook dit is niet de bedoeling. De juiste verhouding is 100 gram bloem per 3 ons gekookte aardappels met 1 ei.
 • Het is verder belangrijk om de fijngeprakte aardappelen en het meel goed te mengen. Het idee is om toe te werken naar een gelijkmatige meel/aardappel bal, waarvan vervolgens vingerdikke rollen worden gemaakt die in ruime vingerkoot-lengte moeten worden gesneden (pas op Uw vingers!) en vervolgens aan één kant met een vork licht moeten worden ingedrukt. De geribbelde vorm helpt de saus aan de gnocchi te binden.
 • Als laatste is het belangrijk de gnocchi in kleine hoeveelheden tegelijk te koken en ze met een schuimspaan uit het kokende water te scheppen zodra ze boven komen drijven. Dat gebeurt meestal binnen een minuut of twee, waarna U ze direct serveert. Gnocchi zijn kleverig en kookt U er teveel tegelijk dan heeft U aan het eind één grote gnoccho. Dat is misschien wel origineel, maar toch niet echt de bedoeling.

 

Benodigheden:

 • 600 gr gekookte aardappelen
 • 200 gr bloem
 • 2 eieren

 

Werkwijze:

 1. Stamp de aardappelen goed fijn
 2. Bloem en eieren tovoegen en heel goed mengen
 3. Maak er een grote bal van en kneed deze op een met bloem bestooid aanrecht tot het een beetje elastisch geworden is (als het deeg te plakkerig is kan U nog wat bloem in kleine beetjes toevoegen)
 4. Verdeel het deel in 8 gelijke delen. Terwijl U met een deel bezig bent laat U de andere delen rusten onder een natte (en schone) theedoek tegen uitdrogen
 5. Neem een deel en rol er een ‘slang’ van van ong 2 cm doorsee
 6. Snijd de ‘slang’ in stukken van 2 a 3 cm
 7. Vorm ze enigszins ovaal en druk er ribbels in met een vork
 8. Breng een pan water met snufje zout aan de kook en kook de gnocchi in delen
 9. Als de gnocchi komen bovendrijven zijn ze gaar

SAMSUNG SAMSUNG

 

De meest eenvoudige manier om gnocchi te eten is met boter en salie. Smelt de boter op een heel laag pitje en laat de hele blaadjes verse salie, er een tijdje in sudderen. Voeg de gekookte gnocchi toe en zorg dat de saus zich snel en goed vermengt. Serveer direct.

Andere bekende combinaties voor gnocchi zijn de klassieke sugo di pomodori, een tomatensaus, of ook een sugo di gorgonzola, een gorgonzola saus, (vaak aangelengd met melk). Omdat gnocchi uitstekend binden en de saus heerlijk absorberen, is dit gerecht vaak aan de zware kant. Vooral gnocchi met gorgonzolasaus kunnen zwaar op de maag liggen.

Niet zo voor de hand liggend maar erg lekker, is de Italiaanse rode kool.

 

Gnocchi zijn uitstekend in te vriezen, dus prima om vooruit te maken voor de dagen dat U minder tijd heeft.

Vries de gnocchi in op het punt voor het koken. Om te voorkomen dat de balletjes bij het invriezen met elkaar verkleven, legt U ze eerst op een bord, los van elkaar, in de vriezer. Na een uurtje zijn de balletjes voldoende ingevroren om ze gezamenlijk in een zak te doen zonder het risico dat alles aan elkaar gaat kleven. De gnocchi 3 uur voor de tijd uit de vriezer halen en los van elkaar laten ontdooien, vervolgens kunt U ze koken zoals de verse gnocchi.

 


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: