Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

Groente groeit door -de aftrap

Wist U dat U groenten kunt laten doorgroeien?

Dat U van de stukken die U afsnijdt en anders weg zou gooien, een nieuwe plant kan laten groeien?
Het is U vast wel eens overkomen dat U ontsproten uitjes in U voorraadlade aantrof.
Ons eerlijk gezegd wel.
Dat zelfde ontspruiten doet de uienfamilie ook met alleen het onderste stukje -dát wat U normaliter weggooit.

Ook ontsproten aardappels en soortgelijke knollen kunnen voor een heleboel aardappelplantjes zorgen.
Aan de top van wortels en andere wortelachtigen kan U een nieuwe wortel laten groeien.
En rauwe bonen kan U laten ontspruiten. U kunt die sprouts eten op brood (met kaas) of in een salade doen -de bekendste sprout is taugé. Maar U kan ze ook planten en zo ranken vol verse bonen oogsten.
En, last but not least, gember en soortgelijken kunnen vermeerderd worden?

En dat allemaal met een beetje aarde en/of water en wat geduld en aandacht.

En als U kinderen/neefjes/nichtjes heeft, dan is dit erg leuk om met hen te doen en te volgen; gratis leerzame quality time :)

Onze Hoftuin is een Rijksgedocumenteerde siertuin, dus Wij moeten het doen met de vensterbank en de ‘postzegel’ van de Prins-op-het-witte-paard. Daarom beperken Wij Ons -in ieder geval voor nu- tot de experimenten die Ons het meeste geld gesparen, namelijk gember, en degene die Onze nieuwsgierigheid hebben.

Bosui (of lente-ui, enz)

Als U het groen van de bosui gebruikt voor Uw maaltijd gooit U het onderkantje waarschijnlijk weg. Zo niet, wat dóet U er dan mee?

poging01-620x620-1

U ziet het goed, deze bosuitjes zijn nog niet gebruikt. Maar dit is tevens de beste manier om bosui te bewaren.
U kunt daar gewoon een (longdrink)glas voor gebruiken. Dat Wij daarvoor een vaas gebruiken is niet omdat Wij verwachten dat hij als Sjakies bonestaak gaat groeien, maar als bescherming tegen de Hofkat die graag mag knabbelen aan de plantjes.

 

Olifanten bonen

Het formaat van deze boon imponeert ons. In gedroogde staat al. En dan zijn ze na weken en koken ook nog eens verdubbeld in grootte. Eigenlijk willen We al Onze bonen wel laten spruiten, maar We gaan morgen een Mediterrane olifantenbonen schotel eten, dus We hadden de bus toch in de hand. Vandaar de start met deze bonen.

Of We ook daadwerkelijk bonenstaken gaan verzorgen kunnen op dit moment nog niet beloven. Eerst maar eens afwachten of deze aantrekken. En dát zou al met een paar dagen zichtbaar moeten zijn.

Negen olifantenbonen op een vochtige (tegen nat aan) ondergrond.

poging01-620x620-1

Op de verwarming is de beste plek.

 

Gember

Gember is een favoriet bij Ons. Gember is niet heel erg goedkoop. Zeker niet omdat de supers Ons dwingen een heel zakje vol aan te schaffen. Daarom hopen Wij dat We over enige tijd een positief resultaat zullen zien. Het schijnt een aantal maanden te duren. Oef, geduld…

poging01-827x620-1

Als U mee wilt experimenteren, hier de stappen:

  1. Snijdt de gember in stukjes. Het was beter geweest als er al groene puntjes aan zouden zitten.
  2. Vul een ongeveer 12cm hoge pot voor de helft met tuinaarde.
  3. Duw de stukjes gember iets naar beneden.
  4. Vul aan met tuinaarde tot net onder de rand.
  5. Duw de aarde aan en bewater de aarde.
  6. Een stuk plasticfolie er over om een broeikas effect te krijgen. Wegzetten op een lichte warme plaats.

 

Kurkuma

Hier zijn we nieuwsgierig naar. Kurkuma leent zich uitstekend om geraspt in vele soorten gerechten te gebruiken. Het enige dat Ons af en toe tegenhoudt is dat We er enorm gele vingers van krijgen die dagenlang geel blijven. We zullen eens uitkijken naar goedkope handschoentjes.

Omdat Wij het idee hebben dat kurkuma kwa vorm op de gember lijkt én omdat Onze kurkuma inmiddels een uitlopertje had, hebben Wij deze ook gepot.

poging01-620x620-1
poging01-620x620-2

Wij hebben dezelfde werkwijze aangehouden als voor de gember.

Vermoedelijk duurt het hier ook even voor We resultaat hebben.

 

Knoflook

Knoflook, voor Ons het stinkende Goud. Als het even kan stoppen We het in Onze maaltijd.  De belofte van een hele bol per geplante teen, maakt Ons nieuwsgierig.

Als U dit zelf wilt proberen, dient U wél een verse knoflook te gebruiken.

poging01-827x620

De werkwijze is conform die van de gember. Wij moesten creatief met potten zijn, vandaar dat de knoflook in de beschuitdoos geplant is.

 

kurkuma-en-gember

Daar staan ze, in de vensterbank. Links de gember, rechts de kurkuma.


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: