Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

Spruitjes met venkel

Het favoriete gerecht van Onze kroonprins; hij vraagt er zelfs om op zijn verjaardag (het is bij Ons traditie dat de jarige mag zeggen wat er gegeten wordt).
De combinatie spruitjes en venkel geeft Ons altijd een heerlijk luxe gevoel.

 

Benodigdheden

  • ong 250 gr spruitjes, ‘kontje’ eraf en lelijke buitenste blaadjes verwijderd
  • 1 venkelknol in grove stukken gesneden *
  • ong 250 gr krieltjes **
  • 1/2 bol knoflook, alle teentjes gepeld en in grove plakken gesneden
  • 150 gr kipfilet in grote repen gesneden ***
  • 50 gr (gewone room-)boter
  • 1 tl (himalaya) zout
  • 200 ml kookvocht van de krieltjes en spruitjes

 

* Wij proberen van alle groentes alles te gebruiken. In het geval van de venkel dus ook de stukjes steel worden. Ze zijn wat taaier dan het knol gedeelte, dus Wij snijden ze over de lengte in 4 stukken.

 

** De krieltjes laten wij in hun jasje zitten. Daarom boenen Wij ze schoon en halenWij de grotere zwarte pitjes eruit. Dat doen Wij met Onze wijsvingernagel omdat Wij daar net even meer controle over hebben dan over de punt van een aardappelschilmesje. Bovendien is een nagel rond en verwijdert U op die manier echt alleen wat eruit moet.
Ook snijden Wij de krieltjes alvast in tweeen. Hierdoor bindt de saus een beetje, maar bovenal kan dan op het bord de hitte beter ontsnappen en branden Onze kinderen hun mond niet.

 

*** Wij zijn niet vegetarisch, maar zijn wel van mening dat er veel te veel vlees geconsumeerd wordt. In een ver verleden hadden Wij een huisarts als baas en hij vertelde Ons dat 50 gr vlees per persoon per dag meer dan genoeg is. 

 

 

Bereidingswijze

  1. In een pan met kokend water de krieltjes en spruitjes voorkoken. Beginnend met de krieltjes en als die ongeveer 4 minuten gekookt hebben de spruitjes erbij. Nog 4 minuten laten koken.
  2. Ondertussen de boter laten smelten in de braadpan op een laag(!) vuur.
    Als de boter gesmolten is de kip en knoflook in de pan. Heel rustig -respectievelijk- een beetje laten bruinen en karamelliseren.
  3. Dan het vuur iets hoger en -met aanhangend waswater- de stukken venkel erbij. Goed blijven doorscheppen zodat niets aanbakt.
  4. Als de venkel ook licht gekaramelliseerd is de krieltjes en spruitjes erbij scheppen. Hier gebruik ik een schuimspaan voor, maar een pasta opscheplepel werkt ook prima.
  5. Het zout erover strooien en even doorscheppen.
  6. Het kookvocht erbij doen. Ter info: 200 ml is ongeveer 2 1/2 soeplepel.
  7. Het vuur weer laag draaien en ongeveer een half uur tot drie kwartier laten pruttelen.
    Dit gerecht is het lekkerst als de venkel en spruitjes goed gaar zijn.
  8. Eventueel zou U nu de kip uit de pan kunnen halen en nog even snel kunnen bakken om een lekker korstje te krijgen. Zelf doen wij dit niet altijd.
  9. Mbv de schuimspaan (of pastalepel) het gerecht op de borden scheppen.

Als U diepe borden heeft kan U het vocht in de pan over het gerecht verdelen.
Heeft U geen diepe borden, dan kan U het in het kader van No-Waste in een flesje bewaren als een heerlijke basis bouillon voor een ander gerecht.
Het is ook een heerlijk lunchsoepje voor 1 persoon de volgende dag.

Alleen bij Ons haalt het de volgende dag niet; Wij staan het meestal voor We de afwas doen stiekem op te slurpen -sssst, niet tegen de kinderen zeggen…

IMG_20150112_135034IMG_20150112_135140IMG_20150112_135433IMG_20150112_135544
IMG_20150112_135703IMG_20150112_135847
IMG_20150112_135931

Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: