zelf sojadrank maken
Wij gebruiken aardig wat sojadrank (soja ‘melk’ mag het officieel niet genoemd worden omdat het niet uit een vrouwelijk zoogdier komt) in de week en dat telt op. Een liter kost in de winkel zo rond de 1.80 euro. Wij vroegen Ons af of of sojadrank ook zelf gemaakt kan worden, of dat niet té ingewikkeld is en -uiteraard- of het geld zal schelen.
Bijkomend voordeel van zelf-maken is dat U precies weet wat U er in stopt. Geen gekke toevoegingen, waarmee Wij geen enkele commerciële sojadrankmaker willen beschuldigen van onzuivere praktijken, maar maakt U het zelf, weet U het zeker.
De eigengemaakte sojadrank heeft geen toegevoegde calcium. Maar de vraag is of dat kwalijk is. Wij eten veel groenten, noten en zaden die rijk aan calcium zijn. Voor een overzicht kijk op de pagina calciumrijk van melkmoetniet.be
De sojadrank is na Onze eerste poging gemengd ontvangen. De Kroonprinses vindt het naar bonen smaken (en die vindt ze niet lekker). De Kroonprins vindt het lekkerder dan uit de winkel.
In het originele recept werden na het weken de de bonen met hun vocht gepureerd, gezeefd en dan (2 a 3 minuten) gekookt. Onze ervaring is als U na het weken de bonen met hun water aan de kook brengt en dan een uur zachtjes laat pruttelen -evt met vanillestokje- dat de (rauwe) bonen smaak volledig verdwenen is.
de kosten:
500gr -biologische- sojabonen kost 1,69 wat de kosten voor een liter sojadrank 34 cent maakt.
Ik schat dat wij 5 liter per week gebruiken; dat betekent een besparing van 6,75 euro per week, met een whooping totaal van 351 euro per jaar!
benodigdheden voor ongeveer 1 liter sojadrank:
- 100 gr soja bonen
- 1,3 liter water (wordt in delen toegevoegd)
- 20 gr suiker
VERDER NODIG:
- keukenmachine/blender
- 2 pannen voor minimaal 1,5 liter
- 1 beslagkom, minimaal 1 liter inhoud
- kaasdoek (keukenzeef)
- houten lepel of pannenlikker
- schuimspaan
- glazen fles om de soja drank in te bewaren
werkwijze:
WASSEN EN WEKEN:
Was de sojabonen onder de kraan, doe ze in een kom (Wij gebruiken een maatbeker omdat We zo goed kunnen zien hoeveel water We erbij doen) en doe er 600 ml water bij.
Minimaal 8 uur staan weken. Zorg dat deze bonen onder water blijven staan. Eventueel water toevoegen.
KOKEN:
Doe de bonen, hun water plus nog een liter water in een kookpan.
Zet de pan op het vuur en breng al roerend snel aan de kook. Houd de drank 2 tot 3 minuten tegen het koken aan.
Schep ondertussen met een schuimspaan het meeste schuim er af.
Voeg -naar smaak- suiker toe, 20 gram is echt voldoende. U kunt natuurlijk ook andere smaken toevoegen:
- 1 (half) vanillestokje
- chocolade
- (gepureerd) fruit
- 1 el honing
Laat vervolgens een uur zachtjes pruttelen.
PUREREN:
Vul Uw keukenmachine voor de helft met sojabonen én water uit de kookpan en pureer tot het glad is.
Giet dit mengsel uit via een zeef boven een 2e pan die ook op een laag vuur staat.
Ga zo door totdat de eerste pan leeg is en de 2e gevuld.
BOTTELEN:
Doe een trechter in een goed schoongemaakte glazen fles en giet rustig de sojadrank in de fles.
Evt kan U het geheel nog een keer zeven boven een heel fijne zeef. Zelf vinden We het genoeg om rustig te gieten en te stoppen voor het bezinksel de fles in gaat.
Even de ergste hitte eraf voor U de fles in de koelkast zet.
Ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast
TIPS:
Heb U rijst over? Gooi de rijst ná het weken bij de bonen in het water en pak het recept vanaf daar op.
Schenk rustig omdat bij wild schenken in het smalle gedeelte van de trechter een luchtbel kan ontstaan die de warme/hete drank omhoog doet spatten.
Gebruik een glazen fles omdat de drank warm/heet is. Misschien enigszins controversieel maar het is bekend dat plastic microscopisch kleine deeltjes afgeeft aan warme drank, dus ik ga voor glas.
Laat een reactie achter