Wij zijn Koningin Minima | Over Ons | Reactie beleid | Privacybeleid

pizza, die bodem

pizza-kneden

Wij eten graag pizza, en als We de tijd hebben, maken We zelf een pizza die lekkerder is dan uit de supermarkt.
Zelf pizza maken is niet moeilijk, er moet alleen veel gewacht worden.
Maar U kunt ook eventueel een avond voor een drukke dag de pizzabodems maken. Want hoe langer het deeg kan rijzen, hoe beter de pizza wordt. Daarom kunt U het deeg net zo goed, zo niet beter een nachtje laten staan.

De benodigdheden zijn lang houdbaar, en behoren heel waarschijnlijk tot Uw basisvoorraad. En ze kosten niet veel.

En het fijne is dat U helemaal zelf kunt bepalen hoe U hem belegt.

Ook heel geschikt om de dag na een feestje de tapas mee op te maken.

Het belangrijkste onderdeel van de pizza is natuurlijk de bodem, met dit recept gaat het U ook lukken.

Benodigdheden

(voor 4 pizza’s)
25 gram verse of een zakje (7 gram) gedroogde gist
400 gram bloem
2,5 dl lauw water
1 theelepel zout

 

Werkwijze

  1. Los de gist op in ¼ dl lauw of warm water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Hoe warmer het water, hoe sneller de gist zal werken. En klein schepje suiker werkt ook als gistversneller. Zout remt de werking van gist.
  2. Laat dit 30 min rusten onder een theedoek. Het deeg moet tenminste twee keer in zijn omvang groeien.
  3. Maak op schone Uw aanrechtblad een hoopje van de bloem met een diepe kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen 10 minuten goed door.
  4. Verdeel het deeg in vier gelijke delen, maak hier ballen van en laat deze 2 uur rijzen onder een theedoek. Liever samen op een bord dan in een kom, heeft iets met airflow te maken. Kleinere ballen bevordert het rijzen.
  5. Rol de bal (zonder deze nogmaals te kneden) zo dun mogelijk uit. Doe eens gek, draai hem eens rond om Uw wijsvinger als een vliegende schotel. Zorg dat de rand van de pizza wat dikker is en een beetje opstaat.
  6. Bestrijken met tomatensaus en beleggen met Uw favoriete toppings. Zorg ervoor dat U niet teveel saus en topping op de pizza legt. Ook liever geen ingrediënten die veel vocht bevatten. Tenzij U van een slappe pizza houdt. Doe de saus vlak voor het bakken op de pizza.
  7. De pizza kan in 12 minuten op 275°C worden afgebakken.

 

Deeg invriezen
U kunt pizzadeeg invriezen en hergebruiken. Het zal opnieuw gaan rijzen na het ontdooien. Kneed het gerezen deeg zodat de lucht eruit gaat. Doe de gewenste hoeveelheid in een diepvries zakje en vries in. Een pizza heeft ongeveer 250 gram deeg nodig. Schrijf de datum op het zakje.

 

Farina qualità 00
Wilt U een bovenmatig lekkere pizza dan is de gebruikte bloemsoort daarvoor bepalend. Een foodsnob pizza maakt U niet met de gewone bloem zoals U die in de supermarkt treft, maar met farina qualità 00. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel “Italiaans ‘00′ meel voor pasta” genoemd. 00 bloem is het meest verfijnd en is talk-poeder zacht. Italiaanse 00 bloem is gemaakt van Italiaanse granen en / of mengsels van Italiaans en geïmporteerde granen.
Dit tarwebloem onderscheidt zich van de supermarktbloem dankzij haar hogere glutengehalte. En van die gluten wordt het deeg zo elastisch.

 

Het mooiste is het als U een marmeren plaat als ondergrond heeft. Maar stel dat de grillplaat van uw steengrill in Uw oven past, kunt U de pizza ook hierop bakken. Steen zorgt voor een goede warmtegeleiding. Zorg wel dat U geen koude steen in een hete oven legt! Vanaf het begin af mee-warmen in de oven.

 


Deel deze blogpost via
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail
Volg Ons via
instagram

Blijf op de hoogte door Onze Facebook page te liken

Laat een reactie achter

Uw emailadres wordt niet getoond, maar heeft het systeem achter dit blog nodig om U te verwittigen van een antwoord.


*


Los het sommetje op (NB antwoord met cijfers invullen):

*

Tot slot twee vragen om te bewijzen dat U geen robot bent: